Οι 10 κορυφαίοι παράγοντες κατάταξης της Google
Η βελτιστοποίηση μηχανής αναζήτησης (Search Engine Optimization – SEO) είναι ένα εξαιρετικά δυναμικό πεδίο που συνεχίζει να εξελίσσεται όλο και πιο γρήγορα κάθε μέρα που περνά. Ενώ η αποστολή της Google να παρέχει τις πιο σχετικές και αξιόπιστες διαθέσιμες πληροφορίες παραμένει η ίδια, κάθε χρόνο και ακόμη και μήνα προστίθενται νέες αποχρώσεις στον αλγόριθμο κατάταξής της. Τούτου λεχθέντος, δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικό να συμβαδίζουμε με τις αλλαγές στον αλγόριθμο κατάταξης της Αναζήτησης Google. Με το Google 2021 σε πλήρη εξέλιξη, εδώ είναι οι 10 κορυφαίοι παράγοντες κατάταξης της Αναζήτησης Google που πρέπει να λάβετε υπόψη:
1) Το περιεχόμενο είναι ακόμα ο βασιλιάς
Ποιότητα περιεχομένου
Το περιεχόμενο υψηλής κατάταξης αναφέρεται σε εμπεριστατωμένο περιεχόμενο που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα του αντίστοιχου θέματος. Το περιεχόμενο πρέπει να παρέχει πραγματική αξία στον χρήστη και πρέπει να ενσωματώνει ελκυστικό οπτικό περιεχόμενο για να συμπληρώσει το γραπτό περιεχόμενο.
Θυμηθείτε, η ποιότητα ξεπερνά κάθε φορά την ποσότητα. Επικεντρωθείτε στην αξία και όχι στον αριθμό λέξεων.
Μήκος περιεχομένου
Δεν υπάρχει σαφής γενικός κανόνας σχετικά με τον βέλτιστο αριθμό λέξεων για ένα άρθρο, καθώς ποικίλλει ανά θέμα. Ωστόσο, παρατηρούμε ότι το σχετικά μεγαλύτερο, πιο περιεκτικό περιεχόμενο επιτυγχάνει συνήθως υψηλότερες βαθμολογίες. Μια μελέτη αποκαλύπτει μια συσχέτιση μεταξύ του μήκους του περιεχομένου και των κορυφαίων θέσεων αναζήτησης Google.
Συμβουλή…
Χρησιμοποιήστε τη σημασιολογική αναζήτηση της Google για να βελτιστοποιήσετε τη στόχευση λέξεων -κλειδιών στα άρθρα σας. Τα σημασιολογικά ερωτήματα μπορούν να βρεθούν με περιήγηση στα αποτελέσματα “σχετικής αναζήτησης” στο κάτω μέρος της σελίδας αποτελεσμάτων αναζήτησης Google.
Για παράδειγμα, μια αναζήτηση για “μάρκετινγκ περιεχομένου” αποκαλύπτει τις ακόλουθες σχετικές αναζητήσεις. Εάν γράφετε ένα ενημερωτικό άρθρο σχετικά με το μάρκετινγκ περιεχομένου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα σημασιολογικά ερωτήματα για να κατανοήσετε καλύτερα τις σχετικές λέξεις -κλειδιά.

Ε-Ε-Α (εξειδίκευση, εγκυρότητα, αξιοπιστία) και ακρίβεια πληροφοριών
Παρόλο που δεν αποτελεί άμεσο παράγοντα κατάταξης, τα σήματα EAT είναι πολύ σημαντικά για ιστότοπους που έχουν ευεργετικούς σκοπούς, ειδικά για εκείνους που καλύπτουν θέματα που ενδέχεται να επηρεάσουν την υγεία ή τα οικονομικά ενός ατόμου (YMYL, “Your Money or Your Life”). Ουσιαστικά, η Google επιδιώκει να κατατάξει υψηλότερα το περιεχόμενο που γράφεται από ειδικούς θεμάτων, άτομα με επίσημη ή καθημερινή τεχνογνωσία (ανάλογα με την πρόθεση ερωτήματος) ή/και άτομα με φήμη σε έναν τομέα που αναγνωρίζεται από άλλους.
Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενό σας έχει πραγματικά ακριβείς πληροφορίες ή είναι ευθυγραμμισμένο με την επιστημονική συναίνεση και παραθέτει άλλες αξιόπιστες πηγές. Θα πρέπει να είναι εύκολο να βρείτε τον υπεύθυνο για το περιεχόμενο, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του ιστότοπου. Για περισσότερες λεπτομέρειες, ανατρέξτε στις Οδηγίες αξιολόγησης ποιότητας της Google.
2) Backlinks
Τα backlinks παραμένουν ένα από τα ισχυρότερα σήματα κατάταξης στον αλγόριθμο αναζήτησης της Google. Όσο περισσότερους συνδέσμους έχετε από πολλούς τομείς υψηλού επιπέδου, τόσο καλύτερες είναι οι πιθανότητές σας να κατατάσσονται καλά για τις κορυφαίες λέξεις-κλειδιά. Οι έμποροι στο διαδίκτυο θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα προφίλ των backlink τους, ειδικά με δεδομένες τις πρόσφατες ενημερώσεις όπως το “Penguin 4.0”, οι οποίες καθάρισαν και φιλτράρισαν ιστότοπους με προφίλ backlink χαμηλής ποιότητας.
3) Rankbrain
Το τρίτο πιο σημαντικό σήμα κατάταξης Google είναι το RankBrain, το οποίο στοχεύει να παρέχει τα πιο συναφή και χρήσιμα αποτελέσματα με την καλύτερη κατανόηση της πρόθεσης του χρήστη πίσω από ένα ερώτημα αναζήτησης. Το RankBrain χρησιμοποιεί μηχανική μάθηση για να κατανοήσει πολύπλοκες αναζητήσεις και τη σχέση τους με συγκεκριμένα θέματα, ενώ λαμβάνει υπόψη τον τρόπο συμπεριφοράς του χρήστη απέναντι στο ακριβές σύνολο αποτελεσμάτων αναζήτησης. Έτσι, τα αποτελέσματα αναζήτησης που έχουν μεγαλύτερη επιτυχία με τους χρήστες ανταμείβονται με υψηλότερη κατάταξη.
Εμπειρία χρήστη (User Experience – UX)
Είναι δύσκολο να πούμε ακριβώς πώς να μετρήσουμε την επίδραση του UX, καθώς ποικίλλει ανά κλάδο και δημογραφικό τομέα. Μέρος αυτού καλύπτεται από τις μετρήσεις Core Web Vitals για τις οποίες θα μιλήσουμε αργότερα σε αυτό το άρθρο. Βλέπουμε μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ ακριβούς UI/UX και καλών τοποθετήσεων στο SERP. Θυμηθείτε – ο ιστότοπός σας πρέπει πρώτα να είναι λειτουργικός.
4) Φρέσκο Περιεχόμενο
Ο αλγόριθμος φρεσκάδας Google αλλάζει πραγματικά το παιχνίδι. Ο αλγόριθμος ξεκίνησε αρχικά τον Ιούνιο του 2010 και είχε ισχυρό αντίκτυπο τα τελευταία δύο χρόνια. Εάν είστε μεγάλος εκδότης με πολύ παλιό περιεχόμενο που δεν κατατάσσεται, η ενημέρωση παλιών άρθρων θα μπορούσε να είναι τεράστια. Η Google φαίνεται να είναι κάποια μεροληπτική για το νέο περιεχόμενο καθώς το δίνει προτεραιότητα και διασφαλίζει ότι τουλάχιστον μερικές από τις δυνατότητες του SERP είναι ενημερωμένα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, ας αναζητήσουμε το “Καλύτερο Android TV Box”:

Τα #1 αποτελέσματα είναι τα πιο ενημερωμένα. 3 από τα 6 κορυφαία αποτελέσματα έχουν την ημερομηνία του άρθρου που παρατίθεται από την Google. Ο αλγόριθμος φρεσκάδας φαίνεται να ενημερώνεται πολύ πιο γρήγορα από άλλους βασικούς αλγόριθμους που ενημερώνει η Google. Για παράδειγμα, ελέγξτε τον αντίκτυπο της ενημέρωσης και του παλιού άρθρου που δημιουργήθηκε για έναν από τους ιστότοπους πελατών μας. Μπορείτε να δείτε ότι χρειάζονται μόνο λίγες ημέρες για να δείτε μια επίδραση στο SERP.
5) Φιλικότητα προς κινητά
Στις 4 Νοεμβρίου 2016, η Google ανακοίνωσε την πρώτη ευρετηρίαση για κινητά. Αυτό σημαίνει ότι η συμβατότητα ενός ιστότοπου με κινητά επηρεάζει άμεσα την κατάταξη αναζήτησης. Στο παρελθόν, οι σχεδιαστές ιστοσελίδων δημιούργησαν εκδόσεις επιτραπέζιων υπολογιστών πρώτα και μετά κινητές. Σήμερα, με τη χρήση του κινητού να ξεπερνάει τον επιτραπέζιο υπολογιστή, οι ιστότοποι πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στις εκδόσεις για κινητά για να παρέχουν καλύτερη εμπειρία χρήστη.
Η πρώτη προσέγγιση της Google για κινητά αλλάζει ήδη τα αποτελέσματα αναζήτησης, ειδικά όταν πρόκειται για τοπικά αποτελέσματα-οι χρήστες λαμβάνουν πλέον αποτελέσματα που στοχεύουν καλύτερα την τρέχουσα τοποθεσία τους. Παρατηρήσαμε, ωστόσο, ότι υπάρχει μια αυξανόμενη ένδειξη ότι το Geolocation επηρεάζει ενεργά τα τοπικά ερωτήματα αναζήτησης και στην επιφάνεια εργασίας.
6) Ταχύτητα σελίδας
Με μια προσέγγιση ευρετηρίου για πρώτη φορά για κινητά από την Google, η ταχύτητα σελίδας έχει γίνει πιο σημαντική από ποτέ. Ιστότοποι με χαμηλή ταχύτητα σελίδας θα έχουν δυσκολότερη κατάταξη στα κορυφαία αποτελέσματα. Ο στόχος της Google με αυτές τις ενημερώσεις είναι να παρέχει στους χρήστες αποτελέσματα αναζήτησης που περιλαμβάνουν ιστότοπους που παρέχουν την καλύτερη εμπειρία χρήστη.
7) Core Web Vitals
Προηγουμένως ανακοινώθηκε ως ενημέρωση του Μαΐου 2021, αλλά αναβλήθηκε για τα μέσα Ιουνίου με πλήρη κυκλοφορία τον Αύγουστο του 2021, αυτός ο παράγοντας κατάταξης αποσκοπεί στην ανταμοιβή των ιστότοπων με καλή φόρτωση, διαδραστικότητα και οπτική σταθερότητα μετρημένη με τη μεγαλύτερη χρωστική περιεχομένου, πρώτη καθυστέρηση εισόδου και Αθροιστικές μετρήσεις μετατόπισης διάταξης ανάλογα.

Πηγή: https://web.dev/vitals/
Το Largest Contenful Paint μετρά τον χρόνο που απαιτείται για την εμφάνιση του μεγαλύτερου στοιχείου που εμφανίζεται στην οθόνη. Αυτό το στοιχείο μπορεί να είναι κείμενο, εικόνα, βίντεο ή οτιδήποτε άλλο, ανάλογα με τη διάταξη της σελίδας. Για να βελτιώσετε το LCP, θα πρέπει να αναζητήσετε τρόπους για να ελαχιστοποιήσετε ή να αφαιρέσετε πόρους που αποκλείουν την απόδοση, να βελτιώσετε τον χρόνο απόκρισης διακομιστή και τον χρόνο φόρτωσης των πόρων.
Η πρώτη καθυστέρηση εισόδου στοχεύει στη μέτρηση της απόκρισης στην αλληλεπίδραση των χρηστών – το χρόνο που απαιτείται για να ανταποκριθεί μια σελίδα στην πρώτη αλληλεπίδραση του χρήστη. Η διάσπαση μεγάλων εργασιών, η βελτιστοποίηση της σελίδας για ετοιμότητα αλληλεπίδρασης και η μείωση του χρόνου εκτέλεσης JavaScript μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε μια καλή βαθμολογία FID.
Η αθροιστική μετατόπιση διάταξης μετρά την οπτική αστάθεια του περιεχομένου και συνοψίζει όλες τις μετατοπίσεις διάταξης που εμφανίζονται στη σελίδα. Για να λάβετε ένα πράσινο σκορ CLS, θα πρέπει να αποφύγετε το περιεχόμενο με δυναμική ένεση, να αφιερώσετε καθορισμένο χώρο για διαφημίσεις, να βεβαιωθείτε ότι όλες οι εικόνες σας έχουν καθορισμένες διαστάσεις και οι γραμματοσειρές να αποδίδονται χωρίς σημαντική οπτική αστάθεια.
8) Schema Markup
Το SEO γίνεται τοπικά σε μεγάλο βαθμό, οπότε αν αναρωτιέστε πώς να καταταχθείτε υψηλότερα στη google τότε αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας κατάταξης, ειδικά για το SEO μικρών επιχειρήσεων. Ο κωδικός σήμανσης σχήματος βοηθά τις μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν καλύτερα συγκεκριμένα κείμενα, όπως διευθύνσεις, αριθμούς τηλεφώνου, συνταγές, κριτικές και άλλα.
Ιδιαίτερα για τις τοπικές επιχειρήσεις, η εφαρμογή ενός κώδικα σχήματος σε ολόκληρο τον ιστότοπο μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελής. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ενημερώνετε την Google για την τοποθεσία της επιχείρησής σας εφαρμόζοντας έναν σωστό κωδικό σχήματος.
Παράδειγμα κωδικού σχήματος διεύθυνσης επιχείρησης:

Συμβουλή
Βεβαιωθείτε ότι η σήμανση των δεδομένων σας τηρεί τις οδηγίες της Google.
9) Brand Power και Domain Power
Επώνυμες αναζητήσεις και κοινωνικά σήματα
Οι επώνυμες αναζητήσεις παρέχουν ένα ισχυρό μήνυμα στον αλγόριθμο αναζήτησης της Google. Όσο περισσότερη επισκεψιμότητα έχει ένας ιστότοπος από επώνυμες αναζητήσεις, τόσο περισσότερο θα αναγνωρίζεται από τον αλγόριθμο. Επιπλέον, έχουμε παρατηρήσει ότι τα κοινωνικά σήματα από το Facebook, το Reddit, το Quora, το Pinterest και άλλους κοινωνικούς ιστότοπους συσχετίζονται επίσης με την κατάταξη αναζήτησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι μια ισχυρή διαδικτυακή κοινωνική παρουσία από μόνη της μπορεί να οδηγήσει σε οργανική κίνηση. Οι ιστότοποι που συνδυάζουν ισχύ σήματος και κοινωνικά σήματα με προσπάθειες σε όλα τα άλλα κανάλια SEO μπορούν να επιτύχουν μεγαλύτερη προβολή αναζήτησης.
Domain Power
Στο παρελθόν, οι τομείς ακριβούς αντιστοίχισης ήταν ένας σίγουρος τρόπος για να αυξήσετε την ορατότητα της οργανικής αναζήτησης. Αν και δεν είναι τόσο ανόητος όσο πριν, οι τομείς εξακολουθούν να έχουν επιρροή. Με τον πιο έξυπνο αλγόριθμο της Google, εξακολουθούμε να βλέπουμε δύο μεγάλες κατακόρυφες δυνάμεις τομέα:
- Οι τομείς ακριβούς αντιστοίχισης εξακολουθούν να έχουν μεγάλο βάρος – Για παράδειγμα, για την αναζήτηση “αυτοκίνητα”, θα περιμέναμε να βρούμε δημοφιλή εμπορικά σήματα που σχετίζονται με το αυτοκίνητο στα κορυφαία αποτελέσματα αναζήτησης (Ford, BMW, Top Gear κ.λπ.). Αντ ‘αυτού, λαμβάνουμε μια ακριβή αντιστοίχιση, “cars.com”.
- Παλαιότητα τομέα – Η ηλικία του τομέα είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας κατάταξης. Οι νέοι τομείς έχουν δυσκολότερη κατάταξη για τις κορυφαίες λέξεις -κλειδιά, ενώ οι τομείς με εκτεταμένο ιστορικό φαίνεται να διατηρούν κορυφαίες θέσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
10) HTTPS
Αυτός είναι στην πραγματικότητα ένας επίσημος παράγοντας κατάταξης από τον Αύγουστο του 2014, όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στο Επίσημο Κεντρικό Ιστολόγιο Webmaster Google. Το επίσημο απόσπασμα ήταν «Η ασφάλεια αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την Google. Επενδύουμε πολλά για να διασφαλίσουμε ότι οι υπηρεσίες μας χρησιμοποιούν κορυφαία ασφάλεια στον κλάδο, όπως η προεπιλεγμένη ισχυρή κρυπτογράφηση HTTPS. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν την Αναζήτηση, το Gmail και το Google Drive, για παράδειγμα, έχουν αυτόματα μια ασφαλή σύνδεση με την Google. ” Στις 17 Οκτωβρίου 2017, η Google δημοσίευσε μια άλλη ειδοποίηση, προειδοποιώντας τους webmasters σχετικά με τη χρήση του πρωτοκόλλου HTTP με ιστότοπους στους οποίους οι χρήστες πρέπει να εισάγουν δεδομένα.
Παρόλο που δεν έχουμε δει σημαντικό αντίκτυπο στο SEO για ιστότοπους που έχουν μεταναστεύσει για να εξασφαλίσουν κρυπτογράφηση HTTPS, συνιστάται ιδιαίτερα να μεταφέρετε τον ιστότοπό σας σε HTTPS για να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα από μελλοντικές ενημερώσεις Google.
Εν κατακλείδι…
Θα υπάρξει μεγάλη επίπτωση στις στρατηγικές μάρκετινγκ SEO το 2021. Οι πρόσφατες ενημερώσεις της Google ανοίγουν το δρόμο για ιστότοπους με ποιοτικό περιεχόμενο που παρέχει πραγματική αξία στους χρήστες. Η Google γίνεται επίσης πολύ καλύτερη στη μέτρηση του τρόπου αλληλεπίδρασης των χρηστών με το περιεχόμενό σας. Η κατανόηση αυτών των 10 πολύτιμων παραγόντων κατάταξης μπορεί να κάνει ή να σπάσει τη στρατηγική μάρκετινγκ στο Διαδίκτυο.